• EMOTION | PLAY | AWARENESS

    Το zenconnect είναι η ομαδική μας συνεργασία με τον επισκέπτη, η οποία συνδυάζει αρμονικά ψυχοσωματικές τεχνικές με τη μορφή προγραμμάτων πρόληψης, βελτίωσης και διόρθωσης σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο.
  • PERCEPTION | COMMUNICATION | LIFESTYLE

    Η ουσία zenconnect είναι η κατανόηση της σημασίας της σχέσης σώματος-μυαλού (στάση, κίνηση και συναίσθημα) και η εφαρμογή υγιεινών συμπεριφορών (σωματική κίνηση και χαλάρωση) στον τρόπο ζωής.
  • COMMUNITY | SUPPORT | RESILIENCE

    Οι υπηρεσίες zenconnect αφιερωμένες στην υγεία συνδυάζουν σωματική θεραπεία και Ηealth Coaching μέσω ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων.

Από που ξέρεις ότι δεν είμαι καλά;

Posted by: | Posted on: August 21, 2019

Σου έχει συμβεί ποτέ να βρεθείς με κάποιον γνωστό σου και από την πρώτη στιγμή που σε είδε να σε ρωτήσει: “τι έπαθες;” “καλά είσαι;” και εσύ πραγματικά να μην ήσουν καλά εκείνη την περίοδο; Σου φάνηκε περίεργο επειδή εσύ δεν του είπες κάτι και ούτε ήταν ενας άνθρωπος ο οποίος να ξέρει πολλά για σένα; Μπορεί να φανεί περίεργο, αλλά δεν είναι τίποτα “μαγικό”, είναι απλά η στάση του σώματός σου η οποία, του δίχνει ότι δεν είσαι στα καλύτερά σου. 

Τι είναι η στάση του σώματος;

Ας “μπούμε στην θέση” ενός νεαρού αγρότη που εργάζεται για πολλές ώρες την ημέρα και καθημερινά πρέπει να σκάβει – ποιό μέρος του σώματός του θα αναπτυχθεί περισσότερο; Το πάνω μέρος του σώματος του είναι αυτό που γυμνάζεται πιο πολύ λόγω δουλειάς και έτσι θα αναπτυχθεί περισσότερο για να τον βοηθήσει να κάνει καλύτερα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Σε αυτή την κατάσταση η δομή του σώματος αλλάζει για να εκπληρώσει τη λειτουργία του.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι – ένας ασθενής μετά από μια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλιάς – πιθανότατα η στάση του σώματός του θα κάμπτεται στην πλευρά της χειρουργικής επέμβασης. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ασθενής προσαρμόζει τη θέση του σώματος του σύμφωνα με τον πόνο που αισθάνεται. Ακριβώς το ίδιο πράγμα γίνεται με την στάση του σώματος όταν η διάθεσή σου δεν είναι καλή ή όταν είσαι σε μια περίοδο στην οποία συναισθηματικά δεν νιώθεις καλά.

Αν αντιμετωπίζεις μυϊκή ένταση ή μυϊκούς πόνους η Αλεξάνδρα μπορεί να σε βοηθήσει με συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης ώστε να ξεχάσεις για τους μυϊκούς πόνους και να μάθεις να χρησιμοποιείς το σώμα σου πρός οφέλος σου. Μάθε περισσότερα.

Με άλλα λόγια, η στάση του σώματος είναι ο τρόπος προσαρμογής του σώματος σε καταστάσεις, συναισθήματα, ατυχήματα, δραστηριότητες. Είναι ο τρόπος που το σώμα σου προσπαθέι να βρεί μια ισορροπία. Συνήθως είναι χαλαρωτικό ή αντιαλγικό, αλλά όχι απαραίτητα σωστό.

Το “καμπούριασμα” είναι μια κλασική, λανθασμένη στάση του σώματος η οποία τις περισσότερες φορές είναι χαλαρωτική. Τι γίνεται όμως με το σώμα σου όταν υιοθετείς αυτή την στάση; Οι ώμοι καμπουριάζουν προς τα εμπρός, ο λαιμός και το κεφάλι εκτείνονται  και η σπονδυλική στήλη δεν είναι πλέον κάθετα ευθυγραμμισμένη. Οι μυς της πλάτης είναι πιο χαλαροί, οι θωρακικοί μύς στο στήθος και στην κοιλιά σφίγγουν και γιαυτό τον λόγο η λειτουργικότητα του διαφράγματος περιορίζεται και όλα τα εσωτερικά όργανα μπορούν να “αισθάνονται” μια πίεση. 

Επίσης, ο θωρακικός κλωβός που είναι συνήθως εύκαμπτος, προκειμένου να επιτρέψει μια πλήρη εισπνοή και εκπνοή, όταν η σπονδυλική στήλη δεν είναι πια ευθυγραμμισμένη, δεν μπορεί να είναι το ίδιο εύκαμπτος. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι πνεύμονες δεν μπορούν να επεκταθούν στη μέγιστη χωρητικότητά τους.

Εάν βιώνεις πνευματική ένταση ή συναισθηματική συντριβή, η Roxana μπορεί να σου προσφέρει τη σωστή υποστήριξη μέσω μιας εξατομικευμένης προσέγγισης. Μάθε περισσότερα.

Εν συντομία, η στάση του σώματος επηρεάζει όχι μόνο την σπονδυλική στήλη, αλλά και τα όργανα. Εκτός από τις στιγμές που υιοθετείς μια παρόμοια στάση του σώματος επειδή είναι πιο χαλαρωτική, ποιες άλλες καταστάσεις / συναισθήματα μπορείς να συνδέεις με το “καμπούριασμα”;

Πώς κάθεσαι όταν είσαι στεναχωρημένος; Πώς κρατάς τους ώμους σου; Το κεφάλι σου είναι ψηλα;

Σηνήθως, όταν δεν έχεις μια καλή διάθεση το σώμα σου είναι και ο καθρεύτης σου. Είναι καλό όμως να ξέρεις ότι αυτός ο καθρέφτης λειτουργεί και αντίστροφα, οπότε είναι στο χέρι σου να αλλάξεις την διάθεση σου με την βοήθεια του σώματός σου.

Για να νιώθεις αυτά που διαβάζεις τώρα, παίξε με την στάση του σώματός σου. Κάτσε με ίσια την πλάτι, με το κεφάλι ψηλά, σήκωσε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σου και πές δυνατά: “Νιώθω χάλια”. Μετά σκύψε το κεφάλι σου, μάζεψε τους ώμους σου προς τα εμπρός και πές δυνατά: “Είμαι πολύ χαρούμενος”.

Τώρα κατάλαβες γιατί ο κάθε άνθρωπος που μπορεί να συναντάς στο δρόμο θα καταλάβει αν νιώθεις καλά ή όχι, πριν του το πείς εσύ;


Επικοινώνησε μαζί μας:

6907798810 ή στο office@zenconnect.gr

Οι ιδρύτριες του zenconnect: Η Alexandra Nicola (Φυσικοθεραπευτής)  και  η Roxana Badea (Ψυχολόγος)

VIDEO – zenconnect: ο χώρος και η ομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *