• EMOTION | PLAY | AWARENESS

    Το zenconnect είναι η ομαδική μας συνεργασία με τον επισκέπτη, η οποία συνδυάζει αρμονικά ψυχοσωματικές τεχνικές με τη μορφή προγραμμάτων πρόληψης, βελτίωσης και διόρθωσης σε φυσικό και συναισθηματικό επίπεδο.
  • PERCEPTION | COMMUNICATION | LIFESTYLE

    Η ουσία zenconnect είναι η κατανόηση της σημασίας της σχέσης σώματος-μυαλού (στάση, κίνηση και συναίσθημα) και η εφαρμογή υγιεινών συμπεριφορών (σωματική κίνηση και χαλάρωση) στον τρόπο ζωής.
  • COMMUNITY | SUPPORT | RESILIENCE

    Οι υπηρεσίες zenconnect αφιερωμένες στην υγεία συνδυάζουν σωματική θεραπεία και Ηealth Coaching μέσω ατομικών και ομαδικών προγραμμάτων.

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς άλλο, τι κάνεις;

Posted by: | Posted on: November 8, 2019

Πόνος, σύγχυση, ένταση, σκέψεις. Και τι; Ή .. πόσο περισσότερο θα αντέξεις; Γιατί; Αξίζει; Τι είναι ο νους; Πού είναι; Μπορείς να τον ακουμπήσεις όπως ακουμπάς έναν μυ;Δεν μπορείς να τον ακουμπήσεις αλλά τον νιώθεις και τον ζείς κάθε μέρα, ειδικά μέσα από τις σκέψεις σου. Μέσα από συναισθήματα τα οποία τα αισθάνεσαι στο σώμα σου.

Στομάχι, μυς, πονοκέφαλος, ταχύτερος καρδιακός παλμός, αναπνοή, τρέμουλο των χεριών, δάκρυα – της ευτυχίας ή της απελπισίας.

Όταν σε πονάει ένα δόντι λές “ασε, θα περάσει!” Ή κλείνεις ένα ραντεβού σε έναν οδοντίατρο; Αν σπάσεις το πόδι σου, θα περιμένεις 2-3 μήνες για να περάσει από μόνο του ή θα πας σε ένα γιατρό;

Αλλά όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς άλλο, τι κάνεις; Όταν αισθάνεσαι ότι το σώμα σου φωνάζει μέσα από μυϊκούς πόνους, δερματολογικές παθήσεις ή απίστευτους πονοκεφάλους;

Ο ψυχολόγος; Είναι αυτός ο άνθρωπος που ήταν πελάτης ενός ψυχολόγου πριν γίνει επαγγελματίας. Καθώς κι ο κηπουρός έχει μια τσουγκράνα, ο ψυχολόγος έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να σε βοηθήσει πρώτα απ όλα να καθαρίσεις “τον κήπο σου” από ζιζάνια, στη συνέχεια να προετοιμάσεις το χώμα για να φυτρώσεις λουλούδια, δέντρα και ότι είναι καλό, όμορφο και θρεπτικό για το μυαλό και το σώμα σου.

Φυσικά, μπορούμε να αντέξουμε πολλά. Εάν είσαι δύσπιστος, κοίταξε γονείς που έχασαν τα παιδιά τους σε μικρή ηλικία – μερικοί ακόμα και στη μήτρα. Ή σε παιδιά που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση από τους ίδιους τους γονείς τους. Είτε σε ανθρώπους που έχουν χάσει κάποιο μέλος της οικοιγενιά τους. Είτε σε ενήλικες που έχουν παραλύσει ή έχουν χάσει κάποιο μέλος του σωματός τους σε κάποιο ατύχημα.

Προσαρμοζόμαστε. Συνεχίζουμε.
Το ερώτημα είναι – πώς; Και με ποιο κόστος;

Φυσικά, μπορούμε να φάμε και χωρίς τα δόντια στο στόμα μας αλλά, αφήνοντας στην άκρη το αισθητικό κομμάτι, η πέψη μπορεί να επηρεαστεί επειδή η μάσηση δεν μπορεί πλέον να γίνει σωστά. Και, επιπλέον, τα ούλα, πολύ πιθανών να πάθουν φλεγμονή. Σε αυτή την περίπτωση, επειδή “πρέπει”, θα κάνεις κάτι για τα δόντια σου.

Επιστρέφοντας στην ψυχική και συναισθηματική υγεία. Δεν εμφανίζονται τερηδόνες και πληγές, αλλά συναισθήματα.

Ξέρεις τι είναι αυτό που σε αγχώνει; Ποιο είναι το βάρος που κουβαλάς πάνω στην πλάτη σου; Ή στους πονοκεφάλους που έχεις;

Τι κουβαλάς κάθε μέρα στην πλάτη και στις σκέψεις σου; Γιατί αυτές οι αλλεργίες εμφανίστηκαν τώρα; Γιατί; Πώς; Πότε;

Όχι, πραγματικά δεν χρειάζεσαι έναν ειδικό για να κουβαλάει το προβλήματά σου, σίγουρα τα καταφέρνεις μια χαρά. Αλλά μπορείς να τον καλέσεις όταν θέλεις να ξεφορτωθείς όλα αυτά που σε βαραίνουν, όταν θέλεις να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου.

Όταν πηγαίνεις στους γιατρούς και όλοι σου λένε – “Δεν υπάρχει ιατρική αιτία για το πρόβλημα σου, προκαλείται από το άγχος”. Πώς γίνεται αυτό;

Ο εγκέφαλος σου εκκρίνει ορμόνες άγχους οι οποίες σε βοηθάνε να επιβιώσεις, αλλά αν αγχώνεσαι συνέχεια ο εγκέφαλός σου δεν θα σταματήσει να σε «προστατεύει» από τον «κίνδυνο», ακόμα και αν εσύ είσαι διακοπές σε μια εξωτική παραλία.

Θα σε προετοιμάζει συνεχώς για “μάχη” και το σώμα σου θα γεμίζει με ορμόνες του στρες.

Βασικά, με τον ψυχολόγο μαθαίνεις να ελέγχεις που και που τον εαυτό σου, και να χρησιμοποιείς το μυαλό σου ως ένα MRI της εσωτερικής και της εξωτερικής σου κατάστασης. Θα είσαι πιο προσεκτικός όταν το σώμα σου σου μιλάει.

Τι κάνεις όταν το άγχος επηρεάζει το μυϊκό σου σύστημα;

Είναι σαφές ότι το μυαλό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις. Εάν έχεις οξύ, ακόμη και χρόνιο πόνο, πρέπει ένας ειδικός να παρέμβει στον ιστό που έχει προσβληθεί, ώστε να μπορεί να απελευθερώσει το κινούμενο αίμα για να οξυγονώσουν τα μυϊκά κύτταρα.

Το άγχος μαζεύεται στους μυς σου και σιγά σιγά μπορεί να επηρεάζει τα όργανα σου. Η ψυχολογική πίεση μετατρέπεται σε πόνο, σε ένταση μυών. Στη συνέχεια, χρειάζεσαι έναν ειδικό, ένα φυσιοθεραπευτή, να παρέμβει και να σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς λειτουργεί το σώμα σου, ώστε να ξέρεις πώς να το βοηθήσεις και εσύ με την σειρά σου, με αποτέλεσμα να μην εξαρτάσαι από έναν ειδικό για να νιώθεις καλά.

H συσχέτιση ενός ψυχολόγου και ενός φυσιοθεραπευτή είναι μια ολιστική προσέγγιση, η οποία έχει σαν στόχο να σε φέρει σε επαφή τόσο με τις σκέψεις, τα συναισθήματα αλλά και με το ίδιο σου το σώμα.

Όταν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε πλέον, είμαστε ευάλωτοι και δεν μας αρέσει. Διότι συχνά μπερδεύουμε αυτή την περίοδο με περίοδους αδυναμίας. Αλλά τι είναι πιο γενναίο από το να μπορείς να πείς “δεν ξέρω”, “δεν μπορώ”, “Χρειάζομαι κάποια υποστήριξη σε αυτή την περίοδο της ζωής μου”; Γιατί αν έχεις έρθει τόσο μακριά, αυτό σημαίνει ότι έχεις πολύ δύναμη και τώρα απλά έχεις κουραστεί.

Ανευθυνότητα, κόπωση, αδικαιολόγητος φόβος, ανατριχιαστική αναπνοή, δυσκοιλιότητα, διάρροια, πονεμένοι μύες, ζάλη – όλες οι συνέπειες του στρες (αν πρώτα αποκλείονται τα ιατρικά αίτια).

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει ο ψυχολόγος;

Σε προσκαλεί να δείς άλλες προοπτικές, να έρθεις σε επαφή με τις δυνάμεις σου τις οποίες νομίζεις ότι έχεις εκείνη την περίοδο. Ο ίδιος, ο ψυχολόγος, μετατρέπεται σε ένα “δοχείο” στο οποίο μπορείς να αφήσεις όλες τις ανησυχίες, τους φόβους, τις αδυναμίες σου, χωρίς να τον φορτώσεις, επειδή το ξέρεις ότι είναι πολύ καλός στην “ανακύκλωση”.

Εάν βιώνεις πνευματική ένταση ή συναισθηματική συντριβή, η Roxana μπορεί να σου προσφέρει τη σωστή υποστήριξη μέσω μιας εξατομικευμένης προσέγγισης. Μάθε περισσότερα.

Σε ακούει με πολύ προσοχή ενσυναίσθηση και συμπόνια, χωρίς να σε κρίνει. Σε βλέπει όπως είσαι και λίγο καλύτερο, επειδή είναι εκπαιδευμένος να δει τις δυνάμεις σου.

Και ο φυσιοθεραπευτής τι μπορεί να κάνει για σένα;

Ξέρει καλή ανατομία και ξέρει σε βάθος το νευρικό σύστημα με τα νεύρα του (τα οποία δεν είναι απαραίτητα “νευρικά” και επίσης ασχολούνται με τη χαλάρωση του σώματός σου). Ο φυσιοθεραπευτής ξέρει πώς να ξεκλειδώσει μια λάθος στάση του σώματος η οποία έχει διαρκέσει για μήνες.

Αν αντιμετωπίζεις μυϊκή ένταση ή μυϊκούς πόνους η Αλεξάνδρα μπορεί να σε βοηθήσει με συγκεκριμένες τεχνικές χαλάρωσης ώστε να ξεχάσεις για τους μυϊκούς πόνους και να μάθεις να χρησιμοποιείς το σώμα σου πρός οφέλος σου. Μάθε περισσότερα.

Με την απελευθέρωση ορισμένων μυών, θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου, να οξυγονωθεί καλύτερα από προεπιλογή. Θα σκεφτείς πιο καθαρά, θα απελευθερώσεις την ένταση και μόλις ο πόνος ανακουφιστεί και θα είναι λιγότερο ευερέθιστος, θα βοηθήσει το σώμα σου να επαναλάβει τη σωστή στάση του σώματος. Αυτό θα επηρεάσει ακόμη και τα όργανα, ειδικά το διάφραγμα, τον μυ, που είναι ζωτικής σημασίας για βαθιά αναπνοή. Θα προσφέρει ευελιξία στο σώμα σου και ακόμα και κινητικότητα.

Γιατί μπορεις να έχεις περισσότερα οφέλη εάν συμμετέχεις συνεχώς σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα;

Κερδίζεις πρώτα απ όλα χρόνο και αυτό είναι το πιο πολύτιμο. Στη συνέχεια, θα αποκτήσεις τεχνογνωσία από 2 ειδικούς που είναι εκεί για εσένα από την αρχή μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Γνωρίζουν τις ανάγκες σου και προσαρμόζουν την προσέγγιση και το πρόγραμμα σύμφωνα με τις ανάγκες σου.

Θα καταλάβεις τη σχέση μεταξύ του σώματος και των συναισθημάτων. Ανεξάρτητα από το πώς είσαι συνηθισμένος να ζείς και ανεξάρτητα από την ηλικία σου, με προσοχή και λίγη τύχη, είναι δυνατόν να έχεις πολλά χρόνια ακόμα να ζήσεις, οπότε, γιατί να μην είναι ωραία χρόνια.

Ο σωματικός πόνος δεν επηρεάζει μόνο το σώμα και τη στάση του σώματος. Αλλά και την διάθεση – ποιόν άνθρωπο με οξύ ή χρόνιο πόνο έχεις δει να είναι πολύ χαρούμενος και χαλαρός; Είναι δύσκολο. Είναι σαν να ζητάς από ένα παιδί να πάρει ένα βράχο στα χέρια του και να πηδήξει όσο πιο ψηλά μπορεί. Είναι δύσκολο πρός το αδύνατο.

Το να προσέχεις τον εαυτό σου δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εγωιστική πράξη, καθώς υπάρχει μια περιοριστική πεποίθηση. Αντίθετα, είναι η πιο αλτρουιστική πράξη που γνωρίζω. Δεν φροντίζεις τον εαυτό σου, αλλά φροντίζεις μόνο τους αγαπημένους σου και την καριέρα σου;

Τι θα συνέβαινε σήμερα αν μάθαινες ότι είσαι άρρωστος;

Με την συμπεριφορά σου τι μεταφέρεις στα παιδιά σου;
Τι θα μάθουν από εσένα; Ότι είναι εντάξει να ξεχάσεις τον εαυτό σου ενώ φροντίζεις όλους τους άλλους; Ξέρω ότι κάθε γονέας θέλει και προσπαθεί να αποτελέσει πρότυπο για τα παιδιά του – τι είδους πρότυπου θα ήθελες να είσαι;

Γιατί να φροντίζεις τον εαυτό σου; Επειδή δεν θέλεις να θέσεις τους άλλους στη θέση να σε φροντίσουν, μόνο και μόνο επειδή δεν ξέρεις ή δεν θέλεις να το κάνεις εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα που να αξίζει να φροντίζεις τους άλλους, ενώ παραμελείς τον εαυτό σου.

Γιατί να πάς σε ψυχολόγο; Γιατί όχι; Γιατί πηγαίνεις στο γιατρό; Στο σχολείο; Ή στα σεμινάρια; Επειδή μπορείς να δείς τα πράγματα διαφορετικά, επειδή μπορείς να μάθεις πληροφορίες και να ανακαλύψεις πράγματα που δεν ήξερες.

Γιατί να πάς σε έναν φυσιοθεραπευτή; Επειδή ξέρει πού το άγχος αφήνει το αποτύπωμα του πάνω στο σώμα σου και ξέρει πώς να σε φέρει σε επαφή με το δικό σου σώμα.

Και πάλι, γιατί να φροντίζεις τον εαυτό σου; Επειδή αλλιώς δεν θα μπορούσες ποτέ να νοιάζεσαι για κάποιον άλλο.
Εάν είχες ένα άδειο ποτήρι, αλλά δεν είχες νερό, λεμόνι και μέλι πώς θα μπορούσες να προσφέρεις μια λεμονάδα σε κάποιον.

Ποιος μπορεί να σε φροντίσει; Έχω δύο νεα, ένα κακό και ένα καλό. Το κακό – εσύ. Το καλό – Μόνο εσύ.

Be good to yourself, τουλάχιστον όσο καλός είσαι με αυτούς που αγαπάς.

Όχι, δεν πηγαίνεις στον ψυχολόγο επειδή κάνεις κάτι λάθος. Δεν πηγαίνεις επειδή είσαι αδύναμος, αλλά επειδή είσαι τόσο δυνατός που ξέρεις ότι κάθε ειδικός έχει το ρόλο του και μπορεί να σε βοηθήσει. Επειδή είσαι αρκετά ώριμος για να ξέρεις πότε να πείς Stop!

Αυτή η συσχέτιση ενός ψυχολόγου και ενός φυσιοθεραπευτή “γεννήθηκε” ακριβώς επειδή κατάλαβαμε τα όρια των επαγγελμάτων μας και θέλαμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια πολύπλοκη εμπειρία με διαρκή αποτελέσματα. Δεν θεωρήσαμε ότι ήμαστε αδύναμες και άπειρες, αντιθέτως, καταλάβαμε ότι αυτή η συνεργασία είναι προϋπόθεση για να είμαστε οι καλύτερες.

Έχω παρατηρήσει στις θεραπείες ότι οι άνθρωποι πρέπει πρώτα απ ‘όλα να γίνουν φίλοι με τους εαυτούς τους. Δεν είναι συναρπαστικό το πώς καταφέρνουμε να είμαστε καλύτεροι φίλοι σε άλλους ενώ είμαστε οι μεγαλύτεροί μας εχθροί;

Και αφού κατάφερουν να είναι πιο κοντά ή μακρύτερα από τις σκέψεις τους – ανάλογα με την ανάγκη, γίνεται και απαραίτητο να γίνουν φίλοι με το σώμα τους.

Το ίδιο γινόταν και στην Αλεξάνδρα (φίλη και συνάδελφο, φυσιοθεραπευτή η οποία ενδιαφέρεται για τη σημβίωση νου-σώματος), οι επισκέπτες έγιναν όλο και περισσότερο “φίλοι” με το δικό τους σώμα, αλλά φάνηκε ότι το μυαλό τους εξακολουθούσε να τους σαμποτάρει, κάνοντάς τους να ψάχνουν από συνήθια για έναν πόνο που έχει ήδη φύγει.

Άλλες φορές εμφανίζεται ο φόβος του αν θα είναι μια ήρεμη περίοδος ή μετά θα πονάνε πάλι;
Αρχίζοντας έτσι η ανάγκη να γίνουν φίλοι με το νου τους.

Επίσης συνειδητοποίησαμε ότι μερικές φορές, στον ψυχολόγο, το σώμα μπορεί να σφίγγει – δεν είναι εύκολο να αντιμετωπίσεις τις αδυναμίες ή τους φόβους σου. Έτσι, οι υπηρεσίες μας, επί του παρόντος, είναι με τη μορφή του offline zenconnect – ένα πρόγραμμα που χτίστηκε 2 σε 1. Σε μια συνεδρία θα δουλέψεις με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου και στη συνέχεια με το σώμα σου.

Και αυτό θα εμπλουτίσει την προοπτική σου και θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την κατανόησή σου. Σε 1 ώρα και 30 λεπτά θα βιώσεις νέους τρόπους να σκέφτεσαι, να αισθάνεσαι και να συμπεριφέρεσαι. Και στο τέλος, το αίσθημα αυτο-αποτελεσματικότητας θα επιβεβαιώσει ότι μπορείς να αλλάξεις, τις σκέψεις και το σώμα σου.

Θα ανακαλύψεις τον καλύτερό σου εαυτό και θα έχεις την απαραίτητη τεχνογνωσία για να “ισιώνεις” τον εαυτό σου μετά από κάθε δυνατό άνεμο, επειδή “οι ρίζες” θα είναι δικές σου.

Για ερωτήσεις, μην διστάζεις να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Μαζί θα ασκήσουμε μια ποικιλία τεχνικών τα οποία θα ενισχύσουν τη διάθεσή και τους μυς σου. Επιπλέον, θα καταλάβεις τη διαφορά μεταξύ καλού και κακού στρες και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το σώμα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου.

Κράτα την θέση σου στις εκδηλώσεις μας – εδώ.

Εάν έχεις οποιαδήποτε ερώτηση, επικοινώνησε μαζί μας στο 6907798810 ή στο office@zenconnect.gr.

VIDEO – zenconnect: χώρος και ομάδα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *