Πόνος στον αυχένα – σωματικές και ψυχολογικές επιδράσεις

Posted by: | Posted on: July 21, 2019

Pain & Emotions

Ο πόνος και η απόδοση στην δουλειά, το κίνητρο για αθλητικές δραστηριότητες οι καθημερινές εργασίες, η σεξουαλικότητα; 
Εάν απλά συνδέετε τον πόνο με όλα αυτά, θα καταλάβετε τη σημασία της καλής διαχείρισης του πόνου. Ο πόνος περιλαμβάνει γνωστικά, συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά συστατικά. Η εστίασή μας στο zenconnect είναι στη σύνθετη επίδραση του πόνου – όχι μόνο σωματικά, αλλά και συναισθηματικά. 
Φανταστείτε ότι όταν είστε αγχομένοι ή θυμωμένοι οι μύες σας θα σφίξουν και αυτή η αλλαγή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του πόνου που ήδη υπάρχει. 
Όταν υπάρχει πόνος, μπορεί επίσης να επηρεαστεί η ποιότητα ζωής – προκαλεί άγχος και συναισθηματική δυσχέρεια, επηρεάζει τη συνολική διάθεση, τη μνήμη και τις σχέσεις (η συμπεριφορά σας μπορεί να αλλάξει – μπορείτε να αισθάνεστε εύκολα νευριασμένοι, απογοητευμένοι, παρεξηγημένοι).
Οι περιορισμοί που μπορεί να προκαλέσει ο πόνος μπορεί επίσης να σας κάνουν να αντιληφθείτε ότι είστε αδύναμοι. Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, να δουλεύετε εσείς με τον εαυτό σας αλλά επίσης να συνεργαστείτε με έναν ειδικό.
Υπάρχουν απλές τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποκτήσετε περισσότερο έλεγχο και χαλάρωση και να διατηρήσετε μια αισιόδοξη διάθεση.

Cervical/Neck Pain

Οι μυϊκοί πόνοι, και τα συμπτώματα τα οποία προκαλούν, πέρα από την προφανή σωματική κόπωση κρύβουν και βαθύτερα αίτια, που σχετίζονται άμεσα με τις διεργασίες στο νευρικό σύστημα, λόγω του έντονου στρες.
Ένας από τους πιο συνηθισμένους πόνους ο οποίος συχνά συνδιάζεται με πονοκέφαλους, αδιαθεσία και επίσης μπορεί να επιρεάζει την καθημερινότητα ενός ανθρώπου είναι ο αυχενικός πόνος.
Ο αυχένας αποτελεί το στήριγμα της κεφάλης, είναι εύκαμπτoς και δίνει τη δυνατότητα στο κεφάλι να σκύβει, να στρίβει, να κοιτά ψηλά, αριστερά, δεξιά και να εκτελεί πολλές άλλες κινήσεις. Επίσης περιλαμβάνει τα περισσότερα νεύρα που φτάνουν από τον εγκέφαλο, σε όλα τα μέρη του σώματος. Έχει ένα πάρα πολύ συμαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και ολόκληρου του οργανισμού.
Αν σκεφτείτε πόση ώρα αφιερώνετε στην δουλειά σας, στην εργασία σας στον υπολογιστή, στην οδήγηση και επίσης αν προσέξετε ποιά είναι η στάση του σώματός σας όταν είστε αγχωμένοι, θα καταλάβετε ότι οι μύες της πλάτης σας είναι πολύ σφιγμένοι.
Η δουλειά και το άγχος είναι όμως ένα μέρος της καθημερινότητας και της ζωής του ανθρώπου οπότε δεν γίνεται να αποφευχθούν τελείως αλλά μπορούν να προσεγγιστούν με ένα καλύτερο τρόπο προκειμένου να διατηρηθεί η ομοιόσταση του σώματος.
Στην συνέχεια θα δείτε κάποιες εύκολες ασκήσεις τις οποίες μπορείτε να τις κάνετε ακόμα και σε ένα μικρό διάλειμμα στην δουλειά σας ή σε όποιαδήποτε στιγμή της μέρας σας και θα σας βοηθήσουν να ξεχάσετε για τους μυϊκούς πόνους στον αυχένα και να χαλαρώσετε.

Tips & tricks

#foodforbody – Alexandra Nicola

1. Πιέσεις με το σαγόνι
Ξεκινάτε σε όρθια στάση με την σπονδυλική στήλη ευθεία . Οι ώμοι είναι λίγο πίσω. Έπειτα σπρώχνετε οριζόντια το σαγόνι προς τα πίσω μέχρι να νιώσετε μια διάταση στην βάση του κρανίου. Διατηρείτε αυτή την στάση για 3 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε 10 φορές.

2. Συμπίεση ωμοπλατών 
Ξεκινάτε στην όρθια στάση με την σπονδυλική στήλη ευθεία . Έπειτα συμπιέζετε τις ωμοπλάτες σε όλο το εύρος κίνησης χωρίς πόνο. Μένετε σε αυτή την θέση για 5 δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνετε 10 φορές.
Οι πιο απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για τον αυχένα, θέλουν απλά λίγη φαντασία, λίγο χρόνο και πολλή όρεξη. 
Με αυτές τις ασκήσεις θα τονώσετε τους μύες στον αυχένα και στην ωμοπλάτη.

3. Φανταστείτε λοιπόν ότι κάνετε μια υπερβολική κάμψη με το κεφάλι μπροστά, σαν να λέτε “Ναι” με την γλώσσα του σώματος. Στην συνέχεια, φανταστείτε ότι λέτε “Ίσως” και στρίψτε το κεφάλι σας αριστερά και μετά δεξιά. Στην συνέχεια σκύψτε σας να λέτε “Όχι” και κάντε την έκταση με το κεφάλι.

#foodforthought – Roxana Badea

  1. Οι θετικές σκέψεις – η σκέψη στους ανθρώπους που αγαπάτε, οι μνήμες που σας κάνουν να χαμογελάτε ή απλά ευχάριστες εμπειρίες ή δραστηριότητες, μπορεί να σας βοηθήσουν επειδή όσο περισσότερο χρόνο εστιάζετε στον πόνο τόσο μεγαλύτερος γίνειται.
  2. Σε σωματικό επίπεδο μπορείτε να δοκιμάσετε ασκήσεις ανακούφισης πόνου με την Alexandra στο zenconnect ή με το θεραπευτή σας. Αυτές οι ασκήσεις στοχεύουν περιοχές όπου έχετε πόνο, και έχουν ως στόχο την ενίσχυση και την ευελιξία των ευαίσθητων περιοχών του σώματός σας. Για το συναισθηματικό επίπεδο, η Roxana προτείνει να επικεντρωθείτε στην οδυνηρή περιοχή, να δώσετε έμφαση στην αναπνοή και να πείτε στον εαυτό σας “εισπνέω χαλάρωση”, “εκπνέω πόνος”.
  3. Το σωματικό stretching θα είναι ελαφρύ και η Αλεξάνδρα ή ο θεραπευτής σας θα σας βοηθήσει να κάνετε ένα σωστό ζέσταμα και να αποκτήσετε ευελιξία. Όσο για το “ψυχικό stretching”, για να μειώσετε την ένταση, την συχνότητα και τη διάρκεια του πόνου, η Roxana σας συνιστά να πάρετε λίγα λεπτά ανά την ημέρα και να φανταστείτε πώς βγάζετε τον πόνο από την συγκεκριμένη περιοχή και το κρατάτε στα χέρια σας. Τι χρώμα θα του αποδιδάτε; Τι θα θέλατε να κάνετε με αυτό; Να το πετάξετε, να το μετατρέψετε σε κάτι άλλο ή ακόμα και να το “τεντώσετε”;

Μάθε περισσότερα για τα πρόγραμματά μας εδώ

Conclusion

 H λειτουργικότητα του ανθρώπινου οργανισμού είναι πολύ περίπλοκη, όπως και ο ρόλος της σπονδυλικής στήλης στην λειτουργικότητα του οργανισμού και χρειάζεται μια πολύπλοκη προσέγγιση. 

Ο σωματικός πόνος – όξυς ή χρόνιος, μπορεί εύκολα να σας επιρεάσει σε βαθύτερο επίπεδο. 

Η αντίληωή σας όσον αφορά τον πόνο μπορεί να αλλάξει εάν (1) κάνετε κάτι κυριολεκτικά για το σώμα σας (μυοσκελετικό), (2) για τις σκέψεις σας και (3) τα συναισθήματά σας. Είναι σημαντικό να είστε σε επαφή τόσο με τις ανάγκες του σώματός σας, τις σκέψεις και τις συναισθηματικές αντιδράσεις που υπάρχουν. 

Έτσι, θα καταλάβετε γρήγορα τι σας συμβαίνει και ποιές είναι οι πιο αποτελεσματικές ψυχοσωματικές τεχνικές που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον πόνο και να χαλαρώσετε.

Επιπλέον, θα σας δώσει την εμπιστοσύνη ότι μπορείτε μόνοι σας να αλλάξετε την αντίληωη σας όσο αφορά τον πόνο και επίσης να βοηθήσετε τον εαυτό σας να νιώθετε καλύτερα. Ένα σωστό σχέδιο διαχείρισης του πόνου, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό σας, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να σας δώσει αυτοπεποίθηση και δύναμη.

Παραμείνετε κοντά μας επειδή στο επόμενο άρθρο έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την θωρακική σπονδυλική στήλη, η σχέση της με την σωστή αναπνοή και επίσης κάποια tips&tricks για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιείτε την δύναμη του σώματος και του μυαλού προς οφέλος σας.

Το άρθρο γράφτηκε από την Roxana Badea και την Alexandra Nicola.

Αν έχεις πόνους στον αυχένα, εμείς μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies για να εξατομικεύσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας. Χρησιμοποιώντας τον ιστότοπό μας, συμφωνείτε από προεπιλογή με τα Cookies που χρησιμοποιούμαι και με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.